Гармонійний розвиток людини, її здоров'я багато в чому пов'язані з характером харчування й навколишнім середовищем. Раціональне харчування (від латинського ratio — розумний) сприяє збереженню здоров’я, високій фізичній, розумовій працездатності та активному довголіттю. Воно посилює здатність організму протидіяти шкідливим факторам навколишнього середовища. 

Але не менш важлива якість та безпека продуктів харчування. Неякісні харчові продукти, які споживає людина, важкий стан природних екосистем завжди ведуть до негативних змін у здоров’ї та самопочутті кожного з нас.

ВООЗ розробила «П'ять найважливіших принципів безпечного харчування», які покликані захистити людину від негативних впливів і досягти комфортних умов життєдіяльності.

П'ЯТЬ НАЙВАЖЛИВІШИХ ПРИНЦИПІВ БЕЗПЕЧНОГО ХАРЧУВАННЯ

Принцип 1: підтримуйте чистоту.

  • Мийте руки перед тим, як брати продукти і готувати їжу.
  • Мийте руки після відвідування туалету.
  • Вимийте та продезінфікуйте усі поверхні і кухонне приладдя, яке використовується для приготування їжі.
  • Захищайте кухню і продукти харчування від комах, гризунів та інших тварин.

Принцип 2: відокремлюйте сиру їжу від готової.

  • Відокремлюйте сире м'ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів.
  • Для обробки сирих продуктів, користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками.
  • Зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Принцип 3: ретельно прожарюйте або проварюйте продукти.

  • Ретельно прожарюйте або проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти.
  • Доводьте такі страви, як супи і печеню до кипіння, щоб бути упевненими, що вони досягли 70оС. Рекомендовано використовувати термометр.
  • Під час приготування м'яса або птиці, їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими.
  • Ретельно підігрівайте приготовані продукти.

Принцип 4: зберігайте їжу при безпечній температурі.

  • Не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години.
  • Охолоджуйте без затримки всі приготовані харчові продукти і ті, які швидко псуються (бажано нижче 5о С).
  • Зберігайте щойно приготовані страви гарячими (вище 60о С) аж до подачі на стіл.
  • Не зберігайте їжу занадто довго, навіть у холодильнику.
  • Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

Принцип 5: використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

  • Використовуйте чисту воду, або очищайте її.
  • Обирайте свіжі і незіпсовані продукти.
  • Обирайте продукти, які пройшли обробку з метою підвищення їхньої безпеки, наприклад, пастеризоване молоко.
  • Мийте фрукти і овочі, особливо, якщо вони будуть вживатися в їжу сирими.
  • Не вживайте продукти після закінчення терміну придатності.

 

 

Більше статей