Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила дані, що встановлюють зв’язок між споживанням червоного м’яса та розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози та простати.

Хоча продукти тваринного походження мають важливе значення для забезпечення потреб у білках та мінералах і відіграють важливу роль у харчуванні вагітних та дітей, вживання червоного м’яса пов’язують із підвищеним ризиком деяких видів раку.

Органи охорони здоров’я багатьох країн світу рекомендують обмежити вживання м’ясної продукції та червоного м’яса, оскільки з ними пов’язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

У зв’язку з цим МОЗ України рекомендує обмежити вживання червоного м’яса до 500 грам на тиждень.

Які складові здорового харчування на думку ВООЗ?

Хоча правильне харчування на ранньому етапі життя має вирішальне значення для здоров’я та розвитку, здорове харчування має важливе значення протягом усього життєвого циклу.

У наш час, технологічно оброблені та багаті на поживні речовини харчові продукти стали дешевшими і набагато доступнішими.

Як наслідок, люди занадто часто їдять більше продуктів з високим вмістом калорій, жирів, цукру та солі, не вживаючи достатньої кількості фруктів, овочів та бобових.

Хоча індивідуальні харчові потреби змінюються залежно від віку, статі, способу життя та фізичної активності, є деякі загальні характеристики здорового харчування для дорослих.

Споживання калорій (споживання енергії) має відповідати витратам енергії, а дієта має підтримувати здоровий баланс поживних речовин:

› білок потрібен у хорошій якості та в достатній кількості для задоволення індивідуальних потреб відповідно до таких факторів, як вік, стать та маса тіла. Якість білка залежить від суміші амінокислот (білкових будівельних блоків), а також від того, наскільки легко білок засвоюється та використовується організмом;

› вуглеводи забезпечують більшу частину харчової енергії, і вони повинні бути переважно у вигляді неочищених складних вуглеводів у продуктах, багатих клітковиною, вітамінами та мінералами. Фрукти, овочі та цільні зерна повинні забезпечувати принаймні 25 грамів харчових волокон щодня.

Вільні цукри – прості вуглеводи, які додаються до їжі чи напоїв виробниками, кухарями чи споживачами або присутні в меді, сиропах, фруктових соках та концентратах фруктових соків – повинні забезпечувати не більше 10% загальної кількості калорій .

Зменшення кількості вільних цукрів до менш ніж 5% загального споживання калорій, що еквівалентно приблизно 25 грамам або шести чайним ложкам цукру на день для людини зі здоровою масою тіла, забезпечує додаткову користь для здоров’я;

› жири слід споживати в помірних кількостях (які становлять не більше 30% всіх споживаних калорій) і в першу чергу бути ненасиченими жирами (наприклад, з риби, авокадо, горіхів, соняшникової, ріпакової та оливкової олії).

Насичені жири, які містяться в жирному м’ясі, вершковому маслі, пальмовій і кокосовій олії, вершках, сирі та топленому масі, повинні забезпечувати менше 10% загального споживання калорій на день. Частково гідрогенізовані рослинні олії (також відомі як промислові трансжири) слід виключити з раціону;

› сіль має бути менше 5 грамів (~ одна чайна ложка) щодня, включаючи сіль з оброблених харчових продуктів (наприклад, хліба, готових страв, обробленого м’яса, сиру та солоних закусок). Слід використовувати йодовану сіль;

› хоча продукти тваринного походження мають важливе значення для забезпечення потреб у білках та мінералах і відіграють важливу роль під час вагітності та зростання дітей, вживання червоного м’яса пов’язують із підвищеним ризиком деяких видів раку.

Будьте здорові. Будьте пильні.

Підвищуйте обізнаність в питаннях санітарної грамотності.

Слідкуйте за інформацією на ресурсах: https://www.facebook.com/vinocgz

 

 

Більше статей