Серед факторів, що впливають на здоров’я кожного із нас, важливо знати та контролювати показники Здорової Людини:

  • Артеріальний тиск - менше 130/80 мм рт. ст.
  • Загальний холестерин крові - 5,0 ммоль / л.
  • Окружність талії - не більше або дорівнює 94 см для чоловіків і не більше або дорівнює 80 см для жінок.
  • 5 порцій овочів і фруктів щодня (400 грамів). 1 порція еквівалентна 1 апельсину, яблуку, банану або 3 столовим ложкам варених овочів.
  • Менше 5,0 грама солі (1 чайна ложка) на добу.
  • Фізичне навантаження до помірних рівнів (наприклад, швидка хода) щонайменше до 30 хвилин на день, 5 днів на тиждень.
  • Не курити, уникати зловживання алкоголем.
  • Не мати надмірної ваги.

Для цього скоротіть споживання наступних продуктів

СІЛЬ

Високе споживання солі сприяє підвищенню артеріального тиску і підвищує ризик розвитку інфаркту міокарда та мозкового інсульту!

Рекомендовано використання йодованої солі в кількості менше 5,0 грамів на день, що складає приблизно 1 чайну ложку.

Як скоротити вживання солі:

  • Категорично забороняється досолювати вже приготовану страву.
  • При приготуванні страв слід зменшити кількість солі.
  • Не використовуйте бульйонні кубики, соуси, готові салатні заправки та інші добавки, що містять сіль.
  • Уникайте споживання маринованої і консервованої продукції (солоні помідори і огірки, квашена капуста та ін.)
  • Обмежте або взагалі відмовтесь від споживання м'ясо-ковбасних виробів, копченої продукції.
  • Не соліть сирі овочі і зелень.
  • При приготуванні страв використовуйте сік лимона або спеції (хмелі-сунелі, прованські трави), як замінники солі.

  ЖИР

Високе споживання насичених жирів сприяє підвищенню холестерину крові та розвитку серцево-судинних захворювань.

Як скоротити вживання жиру:

  • При приготуванні їжі використовуйте тільки рослинні олії.
  • Вживайте молочні продукти низької жирності або знежирені: молоко, кефір, йогурт - не більше 1,5% жирності, сир - не більше 3,0%, сметану -10,0 -15,0%, сир - 4-17% жирності. Намагайтеся не вживати вершки, майонез, сиркову масу і молочні солодкі десерти.
  • До приготування страви видаляти весь видимий жир з м'яса і шкіру з птиці.
  • Обмежити споживання м'ясо-ковбасних виробів, копчених продуктів.
  • ЦУКОР

Високий вміст цукру у вашому раціоні сприяє розвитку карієсу, надмірної ваги та ожиріння, цукрового діабету, серцево-судинних і онкологічних захворювань. Чим більше продуктів промислового виробництва в раціоні - тим вище споживання цукру!

Припустимо вживати до 50 грамів цукру ( приблизно 12 чайних ложок) на день. Можна менше - більше не можна! Ця кількість включає весь споживаний цукор, що міститься в харчових продуктах, готових виробах і стравах, присутніх в добовому раціоні.

Як скоротити вживання цукру:

  • Обмежте або взагалі відмовтесь від солодких напоїв, особливо газованих.
  • Скоротіть або взагалі відмовтесь від споживання солодощів (вареня, мед, джем, мармелад), кондитерських виробів і солодкої випічки (цукерки, тістечка, торти, печиво з кремовою начинкою, кекси, мафіни, пончики і подібне).
  • Вибирайте продукти без додаткових солодких смаків (натуральний йогурт, сир).
  • Зменшіть використання цукру в напоях (чай, кава, какао, морс, компот тощо.).

Виконання цих простих рекомендацій допоможе у повсякденному житті. Тож будьте здорові!

Більше статей