Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницький області повідомляє про новий випадок отруєння грибами.

5-6 вересня у селі Крутогорб Гайсинського району сталась трагедія – після вживання дикорослих грибів померло двоє дітей 4-х та 13-ти років, а ще троє госпіталізовано до Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні.

ДУ «Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»  інформує: в 2020 році  в Вінницькій області зареєстровано 75 випадків отруєнь дикорослими грибами, під час яких постраждало 93 особи, в тому числі 4 дітей ( м. Вінниця – 41 особа, м. Ладижин – 5, Барський район – 2, Вінницький – 2, Жмеринський – 7 осіб, в т. ч. 2 дитини, Козятинський – 1, Калинівський – 2, Літинський – 1, Могилів – Подільський – 6, Мурованокуриловецький – 10 осіб, в т.ч. 2 дитини, Томашпільський – 2, Хмельницький – 1, Чернівецький – 13). Летальних випадків не зареєстровано.

Традиційно, на Вінниччині  осінь є сезоном «тихого полювання». Гриби з давніх давен  використовуються в нашій місцевості як продукт харчування. Їх вживають солоними, смаженими, вареними, готують салати і соуси. Високопоживні та смачні плодові тіла і капелюшки грибів містять вітаміни, білки і інші корисні речовини.

Разом з тим, лікарі оцінюють гриби, як продукт, котрий важко перетравлюється. Тому страви з них можуть вживати лише практично здорові люди. 

Слід пам’ятати, що при вживанні грибів можуть загостритися хронічні хвороби органів травлення – гастрит, панкреатит, холецистит, гепатит, коліт, виразкова хвороба тощо.

І головне - пам'ятаймо про небезпеку споживання отруйних грибів. З усіх харчових отруєнь найнебезпечнішим є отруєння грибами.

ПЕРШ  НІЖ  ВЖИВАТИ ДИКОРОСЛІ ГРИБИ  ПОДУМАЙТЕ  -  ЧИ  ВАРТО РИЗИКУВАТИ  СВОЇМ  ЖИТТЯМ  ТА ЗДОРОВ'ЯМ

Щоб не отруїтися дикорослими грибами найкраще відмовтеся від їх споживання взагалі, замінивши їх штучно вирощеними печерицями або гливами.

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  • Дітям до 12 років;
  • Жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • Людям похилого віку.

Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: 

  • отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний. Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний запах. Бліда поганка пахне майже так, як і печериця;
  • усі гриби в молодому віці їстівні;
  • личинки комах, черв'яки і равлики не чіпають отруйних грибів. Личинки і слимаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби;
  • опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;
  • цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні.
  • отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин;
  • сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах;
  • вживання алкоголю вбереже від отруєння грибами – неправда, етиловий спирт є токсином, що шкодить здоров'ю

 

Правила збирання грибів

Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні.

Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирими на смак.

Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, піхву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.

Коли збираєте пластинчасті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.

Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, зморщених, червивих, зіпсованих.

Не їжте сирих грибів.

 Більше інформації на phc.vn.ua 

 

Більше статей