Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за не дотримання умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Здебільшого збудник виявляється в домашніх мясних, рибних та грибних консервах, у в'яленій, сушеній рибі тощо.

Цього літа 2021 року, на Вінниччині, зафіксований 1 випадок ботулізму. Постраждала 71- річна жінка з Барського району, яка захворіла внаслідок споживання м’ясних консервів(ковбаси домашньої). За допомогою звернулася на третій день, була госпіталізована у лікарню в стані середньої важкості. У той же день, її була введена протибутулінічна сироватка. Наступного дня жінку перевели в інфекційне відділення.

У 2020-му році на Вінниччині зареєстровано 10 потерпілих від ботулізму, зокрема в 1- її дитини з Вінницького району. При наданні медичної допомоги постраждалим було введено протибутулістичний анатоксин. За перебігом у 7 осіб стан був важкий, у 3 - середньої важкості. На жаль, одну дорослу людину з Калинівського раойну врятувати не вдалося, вона померла.

Всі випадки захворювання зареєстровані в побуті, у сільській місцевості, після споживання приготованих у домашніх умовах м’ясних консервів (м’ясних тушонок, паштетів, в’яленої риби, домашніх ковбас та інших м’ясних продуктів), приготування яких проводилося з порушенням технологічних регламентів та санітарних норм. Це й призвело до забруднення їжі ботулістичною паличкою та продукування ботулотоксину.

 Ключовими ознаками ботулізму стають різні неврологічні розлади (двоїння в очах, туман, невиразність мови, порушується ковтання, відчуття сухості в роті, змінюється мова. Проте в кожного другого хворого першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми загальної інтоксикації: пронос блювота, підвищення температури, біль у животі тощо.

Отже, при виникненні будь- яких симптомів не займайтеся самолікуванням, а обов’язково звертайтеся по медичну допомогу. Пам’ятайте, що успіх лікування в значній мірі залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботуліністичного антитоксину. В зв’язку з важким перебігом та високою летальністю лікування проводиться тільки в умовах стаціонару. Єдиним методом лікування даного захворювання є введення специфічної протиботулінічної сироватки.

Як уберегтися від ботулізму:

- ретельно мити руки, продукти та посуд;

-при консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою️;

-найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;

-не купувати і не вживати виготовлених в домашніх умовах (консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;

-рибу перед засолом в домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити внутрішню та зовнішню поверхні гриби складно звільнити від мікрочастинок, тому не рекомендовано консервувати їх герметично у закритих банках в домашніх умовах.

Важливо знати і те, що кип’ятіння, прожарювання, проварювання харчових продуктів і будь-яких консервів перед їжею – основна міра профілактики не тільки ботулізму, але і інших кишкових захворювань та харчових отруєнь!

Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

Більше статей